Kotimainen käsityö on Nettihatulle sydämen asia. Sitä se on ollut alusta alkaen ja tulee myöskin olemaan. Kaikki mitä teemme ja valmistamme pipotehtaalla, perustuu siihen, että se on valmistettu käsityönä Suomessa, tässä rakkaassa kotimaassamme.
Olen todella innokas käsityöläinen sekä töissä, että vapaalla ja se näkyy myös Nettihatun somekanavissa erilaisina postauksina tai stooreissa, koska en malta olla jakamatta kaikkea värikästä ja ihanaa tekemistä, mitä milloinkin olen värkännyt. Tykkään ommella, virkata ja kutoa ja teen näistä aina sitä, mikä milloinkin innostaa. 😊
Olen kutonut vuosien aikana paljonkin, mutta pääasiassa tuotteet on olleet villasukkia kaikissa eri väreissä ja kuvioissa mitä 7 veljestä villalangoissa on ollut tarjolla. Minulla oli tapana ostaa melkein joka kauppareissulla uusi väri seiskaveikasta ja siitä sitten kudoin sukat, kenelle ne milloinkin tulivat tarpeeseen. Mutta sitten kävi niin, että sukkia tuli yli oman tarpeen ja aloin jakamaan niitä sukulaisille myös. Suurin osa minun suvustani kutoo sukkansa itse, joten osa jäi myös käsityökoriin odottamaan käyttäjäänsä.
Viime syksyn alussa anoppini kutoi minulle ja Jarnolle villapaidat eli Riddarit ja nimi tälle villapaidalle tulee tuosta kuviosta. Kun otimme kuvia noissa villapaidoissa merinovillapipot ja kaulurit päällä, someväki innostui kuvista toden teolla. Joku kysyikin, olenko kutonut paidat itse ja samalla hetkellä innostuin, että kokeilen kutoa villapaidan ja katsoa, mitä siitä tulisi. Onneksi anopilta voin kysyä neuvoa, jos ongelmia ilmenee.
Mutta sehän lähti sujumaan todella hyvin, koska villapaidan kutomisessa tärkeintä oli seurata ohjetta vain tarkasti ja homma eteni todella vauhdikkaasti. Näin alkoi syntymään Riddari-villapuseroita, joita olen tähän mennessä kutonut 7 valmiiksi ja kahdeksas on juuri puikoilla. Tavoitteenani on, että kudon kaikille perheenjäsenille paidat ja otamme sitten yhteiskuvan villapaidat päällä! Periaatteessa kaikilla olisi jo paidat, ellen olisi tehnyt itselle useamman villapaidan heti alkuun. 😊

Syksy eteni vauhdilla ja illat vain pimeni ja minä kudoin villapaitoja illat pitkät työpäivän jälkeen, mutta Jarno istui välillä hiukan toimettomana vieressä. Yksi päivä silmiini sattui uutinen kutovasta miehestä ja vinkkasin Jarnolle, josko hänkin innostuisi kutomaan. Mutta villapaita tuntui liian isolta haasteelta kaverille, joka ei ole ennen kutonut yhtään silmukkaa.
Mietimme hetken, mistä olisi hyvä aloittaa ja sittenpä se putkahti: villapipo, koska mehän olemme myös pipokauppa. Jos sattuu, että villapipoja alkaa tulla kovallakin tahdilla, niin voimme sitten myydä niitä Nettihatussa! Hieno idea kerrassaan ja tästä innostuneena läksimme lankakaupoille ja puikkojen ostoon.
Langaksi valikoitui Novitan Hygge Wool, joka on ihanan pehmeä 100% villalanka.
Kutominen aloitettiin tietenkin silmukoiden luonnista ja Jarno on kyllä hyvä ja kärsivällinen oppilas. Silmukoiden teko alkoi sujumaan ja päätimme kutoa ensimmäisen pipon ihan vain oikealla, että tulee tuntumaa kutomiseen ja saman toisto helpottaa oppimista. Siitä se lähti syntymään, tummansininen villapipo Jarnolle itselle. Voittajafiilis oli todellinen, kun pipo oli valmis ja pääsimme kuvaamaan sitä pakkasilmaan ulos!

Seuraava askel olikin opetella sitten kutomista oikein ja nurin vuorotellen ja kappas kummaa, siitä se lähti soljumaan hitaasti mutta varmasti. Kävimme päivittämässä lankavarastoa ja ostimme myös pyöröpuikot, joilla kutominen on näppärämpää kuin pelkillä puikoilla. Ensimmäiset kolme pipoa valmistuivat meidän tytöille ja olisittepa nähneet tyttöjen ilmeet, kun he saapuivat joulun viettoon ja pipot odottivat valmiina. Tytöt olivat ihan myytyjä, iskän kutomat ikiomat pipot, ihanaa! 😊

Villapipo on muhkea ja pehmeä ja sen reuna käännetään kaksin kerroin, jolloin se näyttää tosi kivalta ja tyylikkäältä ja piposta tulee lämmin. Kudotussa pipossa on kuitenkin sellainen ominaisuus, että se hengittää neuloksen ”raoista”. Jokainen villapipo on uniikki kappale, jossa näkyy kutojan oma kädenjälki. Pipossa on yksi koko, joka sopii noin 55-60cm päähän meidän testien perusteella. Villapipo joustaa kivasti.
Villapipoon ei ommella erillistä vuorta, koska villalanka on pehmeää, eikä kutita käytössä. Villapipolle suositellaan ensisijaisesti tuuletusta tai jos näkyvää likaa on tullut, niin pipon voi pestä pesukoneessa villapesuohjelmalla 30 asteessa.
Lopulta kerroin somekanavissa Jarnon uudesta harrastuksesta ja monet mukavat kommentit ja tsempit loivat lisää uskoa tekemiseen. Siinä me istuimme usein sohvalla vierekkäin ja kudoimme vain. Minua hymyilytti, koska en olisi ihan äskettäin vielä uskonut näkeväni Jarnoa kutomassa, mutta ehkä ennemmin ei ole ollut aikaa tälle asialle.

Homman jatkuessa tulee jälleen tilanne, että pipoja alkaa valmistumaan Jarnolta ja minulta siihen tahtiin, että päätämme kokeilla niiden myyntiä myös Nettihatun verkkokaupassa.
Ainoa haaste tässä on se, että villapipolle tulee hintaa, koska tarvikkeet maksavat aika paljon ja aikaa kuluu myös suhteellisen paljon yhden pipon kutomiseen ja kaikki tämä pitää laskea tuotteen hintaan, veroja, kuluja ja palkkoja unohtamatta. Laskimme villapipolle hinnan niin, että sitä oikeasti voisi tehdä yrityksenä, jos kysyntää olisi.
Yrittäjällä jokaisen tuotteen hinnasta maksetaan arvonlisävero 24% joka on aika iso siivu pipon hinnasta ja toinen kuluerä on toimitusmaksu postipakettina, koska villapipo ei mahdu toimitettavaksi kirjeenä. Ja tähän päälle lankakulut, palkat ja muut kulut.
Päätimme silti kokeilla uuden tuotteen myyntiä ja katsoa mitä siitä tulee. Seuraamme mielenkiinnolla, miten villapipojen tarina lähtee elämään ja teemme sitten ratkaisuja tulevasta sen perusteella.

Ensimmäiset villapipotilaukset kilahtivat heti tuotteiden julkaisun jälkeen verkkokauppaan, joten voimme sen perusteella ajatella, että ainakin muutamat kaverit ovat innostuneet muhkeista villapipoista! 😊

Tule sinäkin tutustumaan Nettihatun uniikkeihin villapipoihin tästä: https://nettihattu.fi/tuote-osasto/kasinkudotut-villapipot/